ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ Τροπολογία για μεταφορά του λειτουργικού κόστους των δημόσιων μονάδων Υγείας στην Τοπική Διοίκηση

Στην Τοπική Διοίκηση θα μπορεί να μεταφέρεται το λειτουργικό κόστος των δημόσιων Μονάδων Υγείας σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε την Παρασκευή το υπουργείο Υγείας στο νομοσχέδιο για την «επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου» (σ.σ. παράλληλο πρόγραμμα).
Όπως αναφέρεται σχετικά, «παρέχεται η δυνατότητα στους ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού και στα Νομικά Πρόσωπα αυτών της επιχορήγησης, μέσω κονδυλίων του προϋπολογισμού τους, άμεσων και απαραίτητων λειτουργικών αναγκών των δημόσιων φορέων Υγείας».
Με θράσος ο υπουργός Υγείας, Ανδρ. Ξανθός, σε πρωινή εκπομπή το Σαββατοκύριακο, έκανε λόγο για ...δυνατότητα που παρέχει η κυβέρνηση στους δήμους! Κρύβοντας ότι η πολιτική και της σημερινής κυβέρνησης τους έχουν φέρει στο «αμήν» με τις τραγικές ελλείψεις στις μονάδες Υγείας λόγω της κρατικής υποχρηματοδότησης. Κρύβοντας ακόμη ότι το κόστος αυτό όσο η κρατική χρηματοδότηση στην Υγεία και στους ΟΤΑ θα ελαττώνεται θα μετακυλίεται στους δημότες με αύξηση δημοτικών τελών.
«Μας το έχουν ζητήσει πολλοί αυτοδιοικητικοί παράγοντες (!), που θέλουν να έχουν τη δυνατότητα να συνεισφέρουν στην κάλυψη λειτουργικών αναγκών, ιδιαίτερα σε δυσπρόσιτες - απομακρυσμένες περιοχές, σε μικρά νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας της Περιφέρειας και δεν υπάρχει η δυνατότητα από το νόμο. Να καλύψουν π.χ. τη δαπάνη για πετρέλαιο στο Κέντρο Υγείας, να μπει βενζίνη στα ασθενοφόρα, για τρέχουσες λειτουργικές ανάγκες», είπε.
Πραγματικά, πολύ βολική για την κυβέρνηση η στάση ορισμένων δημοτικών αρχών, που αντί να διεκδικήσουν πλήρη κρατική χρηματοδότηση, κάλυψη όλων των κενών και ανάπτυξη μονάδων Υγείας σύμφωνα με τις υπάρχουσες ανάγκες, προσφέρονται να ...συνεισφέρουν. Σήμερα είναι το πετρέλαιο, αύριο θα είναι η πρόσληψη προσωπικού με ελαστικές μορφές εργασίας, η προμήθεια υλικών και φαρμάκων σε συνεργασία ενδεχομένως με αντίστοιχα Κοινωνικά Ιατρεία ή Φαρμακεία... Θυμίζουμε ότι ήδη δημοτικές αρχές έχουν προτείνει να λειτουργήσουν Κέντρα Υγείας (π.χ. Κως), ενώ το υπουργείο ζητά από δημοτικές αρχές να παραχωρήσουν σπίτια και να συμβάλουν στα έξοδα, προκειμένου να έχουν γιατρό. Είναι φανερό προς τα πού πάει το πράγμα...

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget